Veimerker 4: 1980-85 Samling om Skaperverket

Fremdeles var tanker om miljø og rettferd neppe mainstream-tenkning i kirken, men det kom etter hvert flere røster. I 1980 ble det lansert og distribuert et opprop for en ”Samling om Skaperverket”. Rundt 30 personer hadde gått sammen om dette, ikke for å starte en ny naturvernorganisasjon, men for å arbeide med å spre informasjon og inspirasjon. I løpet av disse årene utga man i alt 7 småskrifter, og inviterte til en rekke samlinger. Fokus var skaperverkets storhet og egenverdi, trusler gjennom menneskenes fremferd og Guds oppdrag til alle mennesker til ” å dyrke og vokte hagen”. Samlingen henvendte seg i første rekke til kirkens folk, og forsøkte å skape en større bevissthet rundt utfordringen. Dette var en tydelig forløper for det kirkelige nettverk for miljø, forbruk og rettferd som ble startet ca. 20 år senere. Samlingen skriver allerede i sitt første småskrift at det videre engasjement vil være helt avhengig av responsen på oppropet. Nedenfor er det linker til småskriftene for å gjøre de tilgjengelig for dagens ildsjeler. Ved å lese noe av deres anliggender og begrunnelser, formulert for snart 40 år siden, får man i dag et inntrykk av hva som har skjedd – og ikke skjedd – siden denne gangen. Snakket man om de samme faresignalene og bekymringene? Fikk man gehør i kirke og samfunn? Har vi kommet noe lengre i dag?

November 2011 ble to av initiativtakerne fra denne gangen invitert til en inspirasjonssamling for de regionale ressursgruppene i bispedømmene. Pensjonert folkehøgskolelærer Hans Petter Hanssen delte sine erfaringer og refleksjoner med oss. De kristne folkehøgskolene var denne gangen sentrale møtesteder for bevegelsen og Hanssen etterlyste et sterkere engasjement fra folkehøgskolene for miljøvern og et enkelt friluftsliv i dag.

Røtter til dagens Korsvei-bevegelse?

Hvor ble det av bevegelsen? Den ble visst aldri offisielt nedlagt, men etter småskrift nr. 7 kom det ikke flere. Det er mulig at svaret ligger i en liten notis i et «småbrev» som ble sendt til medlemmene i nettverket i begynnelsen av 1985. Nå var antallet medlemmer vokst til over 500. I notisen informeres det om at det sommeren 1985, skulle arrangeres en annerledes sommersamling med navn «Korsvei 85». Sammen med flere kristne organisasjoner og grupper hadde Samling om Skaperverket tatt initiativ til dette. Korsvei-bevegelsen som startet denne gangen, er svært livskraftig den dag i dag, og blir omtalt flere andre steder i boken. Den har i alle år vært en av de viktigste drivkreftene til kirkens engasjement for «forbruk, miljø og rettferd». Med sine fire veiviser «Søke Jesus Kristus, bygge fellesskap, leve enklere og fremme rettferdighet» har Korsvei på mange måter overtatt stafettpinnen fra Samling om Skaperverket. Det er interessant å se at kristent nettverk for miljø og rettferd, som ble dannet ca. 20 år etter Samling om Skaperverket valgte nærmest de samme arbeidsmetodene: bygge nettverk, spre informasjon og inspirasjon, samt bidra til erfaringsutveksling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.