Når enkeltmennesker snur
Nært beslektet med begrepet ”vekkelse” er ordet ”omvendelse”. Den definisjonen vi fant på vekkelse var jo en kollektiv omvendelse.
Når man oppdager at man har gått i feil retning, må man snu. Når vestlige samfunn ikke er bærekraftig, trengs det en snuoperasjon, en omvendelse. Det starter gjerne med et menneske, som endrer retning, som snur. Hvis mange følger blir det til slutt muligens en kollektiv omvendelse, en vekkelse.
Eric Clapton
Omvendelser er personlig, og betyr i utgangspunktet mye for ens personlige liv. Her kunne det nevnes svært mange omvendelshistorier. I en radioandakt på NRK P1 snakket domprost David Gjerp om sang- og musikklegenden Eric Clapton og hans sang ”Tears in heaven”. I 1991 faller den firårige sønnen til Clapton ut av vinduet i 54. etasje og dør. Clapton går inn i en mange måneders depresjon og håpløshet. Men, så forteller Gjerp, ” han finner en annen vei ut av mørket enn flukten inn i rusens helvete. Ett år senere skriver han sangen “Tears in Heaven” som samler opp i seg både den dype sorgen, lengselen etter sønnen, troen på Gud og håpet om himmelen. “Jeg hadde funnet et sted å vende meg til” sier han. “Et sted jeg alltid hadde visst var der, men som jeg tidligere ikke virkelig hadde trengt å tro på!”
Enkeltpersoner som beveget verden
I noen tilfeller fører enkeltmenneskers handlinger til store bevegelser og store endringer i samfunnet. Hos noen starter det med en omvendelse, hos andre er det nettopp utholdenhet og standhaftighet som er bærebjelken. Noen eksempler:
John Newton
”Amazing grace” er en av de mest kjente salmer i verden. Forfatteren er presten og salmedikteren John Henry Newton som ble født 1725 i London.
Men Newton var ikke alltid en salmedikter. Han var slavehandler. Han vokste opp i et røft sjømannsmiljø, og ble selv misbrukt som ung mann. Men omsider jobbet han seg opp og ble selv kaptein for et slaveskip. Han tjente på å selge mennesker som slaver. Men i 1748 fikk også han en sterk åndelig opplevelse. Mens han forsøkte å styre hans skip gjennom en voldsom storm, ropte han ”Gud, vær oss nådig!” Når stormen avtok og han var tilbake i sin lugar, forsto han, at han virkelig hadde opplevd Guds nåde.
For resten av hans liv ble 10. mai 1748 dagen for hans omvendelse. Selv om han noen år fortsatte med slavehandelen, ble det nå svært viktig for ham å behandle dem så godt som mulig.
Omsider sluttet han med sjøfart og begynte å studere teologi, latin og gresk. Til slutt ble han ordinert prest i den anglikanske kirken. Han ble en sterk talsmann mot slaveriet.
Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi vokste opp i en velhavende familie som tilhørte kjøpmannskasten. Familien var troende hinduer. Mahatma studerte juss og arbeidet for en periode i Sør-Afrika. Allerede her, og senere tilbake i India, engasjerte han seg i politiske spørsmål og kjempet mot det han oppfattet som urett. Sivil ulydighet og konsekvent ikke-vold bla kjennetegn for hans aksjoner. Hans personlige styrke kom også til uttrykk i hans konsekvente og enkle livsstil. Han ville ikke ha personlige eiendeler, spiste enkel kost og gikk bare med et enkelt tøystykke på seg. Med sin sterke personlighet ble han rask lederen for hele det indiske folket og deres frihetskamp. Han regnes som nasjonens far og hans fødselsdag er helligdag i hele India. Hans eget liv og hans samfunnsengasjement var uløselig knyttet sammen. Et av hans mange kjente sitater er ”You must be the change you wish to see in the world.”
Rosa Parks og Martin Luther King jr.
Rosa Parks var en stillferdig syerske. Men i 1955, i Montgomery i Alabama, nektet hun å gi fra seg setet i den «fargede» delen av Buss No. 2857 til fordel for en hvit mann som gjorde krav på det fordi den «hvite» delen var full. Hun var lei av å bli behandlet som en annenrangs borger. Parks ble arrestert, dømt og fengslet, men senere løslatt på kausjon. Samme kvelden samlet seg 50 fargede ledere for å drøfte passende protestaksjoner. Gruppen ble ledet av den unge og til da ukjente baptistpastoren Martin Luther King jr..Dette førte til en omfattende busstreik, og til slutt ble lovene bak segregeringen opphevet. Ingen av dem kunne drømme om at en afro-amerikaner en gang ville være USAs president.
Nelson Mandela
Nelson Mandela (født 1918) ble Sør-Afrikas første svarte president (1994–1999), og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende antiapartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.
Etter hans løslatelse i 1990 gikk han i bresjen for en politikk for forsoning og samarbeid, som bidro til å føre landet inn i et multietnisk demokrati. For dette arbeidet fikk han Nobels fredspris i 1993, sammen med Sør-Afrikas daværende president de Klerk. Å bli en forsoningens leder etter 27 år i fengsel er stort. Mandela blir betraktet som landsfader for det moderne Sør-Afrika.