Vm 11: Våren 2007 – Verdens miljøverndag «Melting ice – a hot topic»

Klimaløftet

Interessen og engasjementet blant befolkningen bare fortsatte å øke i løpet av 2007, ikke minst forsert gjennom lanseringen av flere delrapporter fra FNs klimapanel IPCC i løpet av dette året. Som et svar på utfordringen fra lavutslipputvalgets rapport «Et klimavennlig Norge» lanserte regjeringen januar 2007 sin stortingsmelding om rikets miljøtilstand. Her lanseres det blant annet en klimakampanje. Kampanjen, som hadde fått navnet ”Klimaløftet”, skulle rette seg mot folk flest, næringsliv, kommuner og offentlige virksomheter. Den skulle bidra til økt forståelse, engasjement og motivasjon til å redusere klimautslippene, og ville være et samlingspunkt for informasjon. Kirkerådet var med på lanseringen av kampanjen, og sendte  ut en uttalelse med overskriften ”Be og arbeid for klimaet vårt”. Allerede høsten 2006 hadde Komite for internasjonale spørsmål (KISP) vedtatt en klima-uttalelse, og i februar 2007 vedtok Mellomkirkelig Råd en uttalelse som bygger videre på den.

Kirkerådet, KA og presteforeningen blir miljøfyrtårnsertifisert

Parallelt med dette hadde sekretariatene fra Kirkerådet, KA og presteforeningen i en periode arbeidet sammen om å setifisere sin egne virksomheter som miljøfyrtårn. Sommeren ble Kirkerådets diplom for dette arbeidet overrakt av lederen i Stiftelsen Miljøfyrtårn i forbindelse med et møte i Kirkerådet.

Ungdommens kirkemøte 2007: ”Økologisk tro”

Også Ungdommens kirkemøte (UKM) 2007 som var samlet på Ulsteinvik hadde valgt klima og miljø som en hovedsak. Det ble gjennomført et ”klimabudbringer-seminar” i samarbeid med WWF, som senere også skulle gjennomføres som en kursing av aktuelle klimabudbringere/ kursholdere i kirken i forskjellige regioner i landet. Under overskrift ”Økologisk tro” vedtok UKM en uttalelse der det uttrykkes ønske om å forankre miljøengasjementet sentralt i den kristne tro, samtidig som det gis konkrete utfordringer til bl.a. den enkelte, kirken og regjeringen.

Markering av Verdens miljøverndag i Tromsø og resten av Norge

En av de store høydepunktene i kirkens arbeid med miljø og rettferd kom i juni 2007. Norge var blitt bedt av UNEP (FNs miljøorganisasjon) om å være vert for markeringen av Verdens miljøverndag i 2007. Under tema ”Melting ice – a hot topic” ble det arrangert en rekke seminarer, møter, osv. i Tromsø i begynnelsen av juni. Miljøverndepartementet hadde henvendt seg til Den norske kirke med spørsmålet om kirken kunne arrangere en miljøgudstjeneste med økumenisk og internasjonal preg i begynnelsen av denne markeringen. Dnk tok i mot utfordringen og ønsket samtidig at tiltaket skulle kombineres med feiringen av ”Skaperverkets dag” i menighetene i hele landet.

I forkant av Verdens miljøverndag 2007 laget Den norske kirke sammen med NKR et ressurshefte. Heftet ble distribuert til alle menighetskontor, og til medlemskirkene i NKR. Den engelske versjonen ble lagt ut på internettsidene til Kirkenes Verdensråd.

Det utsendte materialet ble godt mottatt av lokalmenighetene og ble brukt til å forberede gudstjenester 3. og 10. juni. Presseoppslag fra hele landet om slike gudstjenester vitner om stor aktivitet rundt temaet.

Seminar om klimaendringer for unge ledere i kirker og organisasjoner

22 unge delegater fra ulike bispedømmer i Norge, enkelte ungdomsorganisasjoner, NKR og internasjonale gjester for Kirkenes Verdensråd var invitert til et seminar 1.-3. juni i forkant av miljøgudstjenesten.

Programmet presenterte utfordringene klimaendringer utgjør i de ulike deler av verden; teologiske perspektiver i forhold til miljøvern, klimautfordringene og handlingsalternativ.

Seminardeltagerne viste stort engasjement, interesse og forståelse i forhold til klimautfordringene. De internasjonale deltagerne fra Nigeria, Sør-Afrika og Stillehavet ga med sine personlige erfaringer viktige perspektiver til seminaret. De ga et ansikt til hvordan klimaendringer på ulike måter berører menneskers liv. Gjennom deres fortellinger ble de norske ungdommene berørt.

To teologiske refleksjoner / bibeltimer tok for seg miljøutfordringene fra urfolks spiritualitet (generalsekretær i Samisk kirkeråd, Tore Johnsen), og fremtids- og håpsbilder fra Johannes Åpenbaring (professor i Det Nye Testamentet, Barbara Rossing/ USA). Begge tydeliggjorde et teologisk fundament for hvordan kristne er kalt til å bevare skaperverket.

Økumenisk gudstjeneste i Tromsdalen kirke

Hva er det vi har gjort?” Avisen Nordlys tyr til gudstjenestens kyrierop når den i sin leder oppsummerer klimautfordringene. Lederen skriver videre: ”Og aldri har budskapet fra kirken vært viktigere; det handler om å redde selve skaperverket.” Lederen kommenterer videre det som skjedde i kirken og nede i fjæra. ”Det var gripende – og enda et bevis på at en talerstol i en liten by i utkanten av verden er egnet til å sende mektige budskap langt. Veldig langt.”

Biskop Desmond Tutu hold en engasjerende preken. Foran i kirken sto et stort isfjell som langsomt smeltet.

Den danske avisen Politikken skriver at ”Religiøse ledere kan måske gøre, hva forskere og miljøfortalere ikke har formået: overbevise de siste dages stædige om, at klimaendringene skal bremses nu.” I etterkant av gudstjenesten har også Dagbladet beskrevet kirkenes rolle i klimakampen som betydningsfull.

Gudstjenesten åpnet en ny dimensjon for mange. Gudstjenesten åpnet opp for undring og takknemlighet i møte med skaperverkets mangfold, selverkjennelse og klage i møte med miljøutfordringer, solidaritet og kjærlighet i møte med skaperverkets og menneskers lidelse, forsakelse i møte med egen livsstil og forbruk, og håp i møte med utfordringene og det ansvaret Gud har gitt oss.

Inntrykket er at det er når vi som kirke gir liturgiske uttrykk for vårt miljøengasjement at vi virkelig blir sett og hørt. Det er viktig at vi som kirke styrker slike uttrykk i vårt gudstjenesteliv.

Ved at gjester fra Afrika og Stillehavet fikk en stemme under gudstjenesten speilet gudstjenesten den gjensidige avhengigheten i det globale fellesskapet. Det er viktig at Dnk styrker samarbeidet med andre kirker om klimaendringer og miljøspørsmål.

Ved å invitere en muslimsk kvinne, tidligere miljøvernminister i Iran Dr. Mahsoummeh Ebtekar, til å gi en hilsen under gudstjenesten ble rommet åpnet for et utvidet fellesskap og samarbeid. Mange opplevde det som positivt at en under en gudstjeneste også kan gi uttrykk for hvordan klimaendringene rammer alle mennesker uavhengig av tro og livssyn og at den ved det tydeliggjør behovet for samarbeid over religiøse skillelinjer.

Dette var første gang et religiøst trossamfunn var integrert i hovedarrangementet av Verdens Miljøverndag som har blitt markert siden 1974. Den norske kirke har gjennom sitt samarbeid med staten vist vei for hvordan dette kan gjøres. Lederen av FNs miljøprogram var blant dem som var begeistret for kirkenes rolle i markeringen i Tromsø. Gjennom kontakt med KV og kirkene i neste vertsnasjon, New Zealand, kunne en være med på å sikre at de gode erfaringene fra Tromsø ble brakt videre.

Erkebiskop Desmond Tutus deltagelse var viktig for hele markeringen av Verdens miljøverndag – ikke bare for gudstjenesten hvor han holdt prekenen. Tutu ga oppmerksomhet og autoritet til det som ble sagt og gjort i Tromsø. ”Velg livet – erkebiskop Tutu med sterk miljøappell” var avisen Tromsøs overskrift på forsiden mandag 4. juni. Avisen Nordlys siterer Tutu med ordene: ”Dette er vår siste sjanse- grip den”.

Biskop Kjølaas, som også var vert, og biskop Sofie Petersen fra Grønland var liturger. Norske og internasjonale deltakere fra ungdomsseminaret, musikere og kunstnere fra lokalmiljøet og andre steder på Nordkalotten løftet gudstjenesten musikalsk og kunstnerisk. Den store isblokken som kystvakten på oppdrag fra Sysselmannen i Svalbard hadde fraktet til Tromsø, illustrerte temaet for Verdens miljøverndag: ”Is som smelter – ett hett tema”.

Blant deltakerne på gudstjenestens gjester var bl.a. HKH Kronprins Haakon, miljøvernminister Helen Bjørnøy, bistands- og utviklingsminister Erik Solheim, direktør for UNEP Achim Steiner, og representanter for Kirkenes Verdensråd og forskjellige kirke- og trossamfunn.

Panelsamtale i Tromsø domkirke: «Does faith make a difference? Faith communities and climate change»

Søndag ettermiddag ble det invitert til en panelsamtale i Tromsø domkirke. Professor Barbara Rossing fra ELCA, LWF, og professor i Det nye testamentet i Chicago, generalsekretær Samuel Kobia, Kirkenes Verdensråd, Biskop James Jones, Den anglikanske kirke, Tore Johnsen, leder av Samisk kirkeråd og biskop Tor B. Jørgensen, Sør-Hålogaland deltok i panelet.

Brundtland-markering og klimaseminar

Flere av kirkens deltagere deltok også under mandagens program, 4. juni. Både statsminister Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland talte under Brundtland-markeringen. To av kirkens gjester i Tromsø, Desmond Tutu og Mahsoummeh Ebtekar, deltok i panelsamtalen ledet av Erik Solheim. På hver sin måte var de med på å rette fokus på alvoret i forhold til klimautfordringene, samtidig som de rettet fokus på den rollen som religioner har.

I den faglige debatten under klimaseminaret var det en rekke av deltakerne som pekte på at størrelsen på problemene og nødvendige tiltak krever atskillig mer enn tekniske løsninger. Lederen for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri sa bl.a.:

“A paradigmechange have to come in the thinking of people. We need change in mind and behaviour.”

Flere sa også eksplisitt at dette krevde en involvering av religioner og livssyn. Det samme krevde nobelprisvinner Wangari Maathai på et seminar i regi av Sofie-stiftelsen 5. juni i Oslo. Sofieprisvinneren og inuiten Sheila Watt-Cloutier sa på samme konferanse: ”We have to change the focus from the head to the heart.”

Takk fra miljøvernministeren

Statsråd Helen Bjørnøy kom ca. en uke etter markeringen til Kirkens Hus for å takke Den norske kirke for samarbeidet. Hun la vekt på hvordan man hadde lagd til rette for mange lokale markeringer og gudstjenester i tillegg til den i Tromsø. Hun, som selv er utdannet prest, oppfordret til videre arbeid med liturgisk ressursmateriale med miljø som tema og pekte på betydningen av å utvikle det økumeniske og globale kirkesamarbeid om slike spørsmål.

Les videre Vm 12 Høsten 2007 «Truet liv – troens svar»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.