Vm 13: 2008 – Lærdom fra Mali

Sand, støv, dirrende varme og lange bilturer, grønne rismarker og beitende saue- og storfeflokker langs elva Niger. Men framfor alt flotte og glade mennesker, latter, sang og dans. Mengder av barn i alle aldre, gjestfrihet og hjertevarme. Jeg var så heldig å delta på en studietur til Kirkens Nødhjelp til Mali i oktober 2008.

Vi besøkte en rekke landsbyer hvor KN har prosjekter – fra helse og demokratiutvikling til matsikkerhet, energiforsyning og klimatilpasning i provinsene Gao og Timbuktu.

Vanncisterne og solceller

Vi reiste bl. a. med elvebåt til Tassakane, en landsby med over 1000 innbyggere, der befolkningen tok oss imot på elvebredden med dans og sang i glødende saharasand. I skolegården ble vi vist et 50 kubikkmeter stort lukket basseng med håndpumpe på toppen. Bassenget var bygd av murstein som var produsert av landsbyens kvinner. Regnvannet ble samlet ved hjelp av blikkplater på skolens tak, og ledet i tanken. Det gir skolebarna og landsbyen rent vann i tørkeperioden.

Et lite leirhus i landsbyen med solcellepanel på taket er verksted og base for to av landsbyens kvinner. De ble i et unikt samarbeidsprosjekt i 2007 utdannet til solcelle-ingeniører. Sammen med noen andre kvinner fra i alt tre landsbyer reiste de for et halvt år til India og lærte, i stor grad med hjelp av tegnespråk, oppbygging, funksjon og vedlikehold av solcellepaneler og lamper.

Nå drifter kvinnene solceller og lamper til 60 familier i landsbyen. Barna kan lese på kveldene, kvinnene kan gjøre håndarbeid, og lampene øker også tryggheten i forhold til slanger og skorpioner.

Sårbart med tørke og flom

Mali ligger i Vest-Afrika. Området i nord er del av Sahara-ørkenen, det sentrale området tilhører Sahel-regionen, et tørt slettelandskap, og den sørlige delen har savanneklima. Størsteparten av befolkningen bor i sør, og langs elva Niger som er både drikkevannskilde, matkilde og den viktigste transportveien.

Over 70% av befolkningen lever av jordbruk, og deres levekår er svært sårbar for klimatiske endringer. Det samme er landets økonomi. Mali er helt avhengig av en god regntid der elver og dammer kan fylles av vann, og der hirse og ris kan bli høstet inn og sikre et forråd for vinteren. Men Mali har hatt flere store tørkekatastrofer, blant annet i 1974 og 1984.

Men høsten 2007 fortalte nyhetene om den ene flommen etter den andre i Sahelsonen. Hundretusener var berørt, titusener måtte evakuere. Under FNs klimakonferanse på Bali samme år ble den voldsomme flommen i Sahel trukket fram som en av de store klimahendelsene som bør minne verden om behovet for å forberede seg på katastrofer og nødvendigheten av å dempe langtidskonsekvenser av klimaendringer.

FN betegner Sahel-regionen som en av de hardest rammede regionene i verden når det gjelder klimaendringer.

Våre økologiske fotavtrykk

Jeg oppsummerte i en artikkel om reisen senere dette året: Etter FNs indeks for menneskelig utvikling – som måler forventet levealder, utdanning og inntekt – ligger Mali blant landene nederst på lista, mens Norge ligger aller øverst. Når man måler det økologiske fotavtrykket, bruker Mali bare 0,4 globale hektar pr. innbygger, mens Norge bruker hele 7. Et økologisk fotavtrykk måler menneskenes forbruk av naturressurser i forhold til jordas bærekraft. Etter WWFs beregninger har jorda 2,1 globale hektar per verdensborger til disposisjon.

Klimagassutslipp utgjør nå over halvparten av menneskehetens globale fotavtrykk. Mali har dermed fremdeles mye å gå på når det gjelder utvikling, mens vi i Norge lever langt over jordas tålegrense. Likevel, når jeg har opplevd livsgleden, fellesskapet, vennligheten og gjestfriheten i Mali, spør jeg meg uvilkårlig: Hvem av oss er rik og hvem er fattig?

Gang på gang ble vi mottatt av landsbybefolkningen som har ventet på oss timevis i varmen. Så snart vi dukket opp var det dans og sang, klapp og latter. Sjelden har jeg følt meg mer velkommen. Optimismen, pågangsmotet og stoltheten over oppnådde resultater er stor. Det er også takknemlighet for hjelpen. Men jeg føler meg ikke som en rik onkel på besøk. Her er det jeg som mottar og lærer. Vi deler.

Les videre Vm 14: 2009 – Lansering av Skaperverk og bærekraft og konferansen Tro til forandring