Hustavle
Ropet fra en såret jord
Menneske, du som har kunnskap om godt og ondt:
Livet er truet, ta ditt ansvar!
Oppdag helheten
Jorden er et vev uten sømmer
som ingen har rett til å rive i stykker.
Sans Helligheten
En hellig duft hviler over alt som er til.
Livet skal verdsettes, vernes og elskes.
Gled deg over skjønnheten
Skaperverket eier sin egen rikdom.
Ingen ting er bare råvarer.
Jordens gaver skal forvaltes med hengivenhet og takk.
Dyrk sammenhengen
Ditt liv er innfelt i jordens liv.
Alt er gitt deg til låns.
Als skal du overlate til dem som følger etter.
Kjemp for rettferdigheten
Moder jord har nok til alles behov,
men ikke til alles grådighet.
Misforholdet mellom fattig og rik
er forakt for menneskeverdet.
Lev i forsoningen
Menneske, du som har makt til å ødelegge jordens vev:
Du er kalt til et liv i forsoning!
Hustavlen som tidligere biskop Finn Wagle skrev i 2001sier egentlig det som er viktig å si. Den oppsummerer på en god måte det budskapet som jeg har forsøkt å leve og preke, og som jeg vil formidle gjennom disse nettsider. Forhåpentligvis kan mine erfaringer og refleksjoner, sortert under syv forskjellige overskrifter, utfordre, gi kunnskap, inspirasjon og håp. Jeg håper at de kan bygge bro mellom miljøengasjerte og kirkefolk, og ikke minst styrke engasjementet til dem som er begge deler.
Hvis jeg skulle oppsummere det viktigst i noen få setninger? Ikke lett, men jeg gjør et forsøk:
- Kristen tro uten en bevissthet om ansvar for skaperverket, vårt felles hjem, er ikke lenger troverdig. Det har den egentlig aldri vært. Men det er mye som har vært forsømt og glemt.
- Oppbrudd, handling og håp! Kristen tro har et viktig bidrag i vår felles leten etter bærekraftige verdier, både for den enkeltes liv og for samfunn og fellesskap, både lokalt og globalt. Det vitner hele Bibelen og kirkehistorien om. Økoteologi i dag må selvkritisk avsløre hvor vi har forsømt oss i kirkens liv og lære i historien, og hvordan vi kan finne tilbake til en tro som tjener livet og livets herre.
- Det haster, det koster, det nytter! Vi er kalt til vern om skaperverk og kamp for rettferdighet. Det er en integrert del av diakoni, evangelium i praksis. Å påstå at dette er kirken uvedkommende og en avsporing vitner om lite kunnskap til kirkens historie og oppdrag, samt uvilje og motstand mot de verdier som skal prege et liv i etterfølgelse av Jesus Kristus i dag.
- Bibelens urfortellinger om menneskelig hovmod, svik og ansvarsfraskrivelse er i samklang med dagens rapporter om menneskenes atferd som ødelegger livsgrunnlaget for våre medskapninger, medmennesker og etterkommere. Grådighet og egoisme må avsløres og bekjempes. Ansvarlighet, kjærlighet og kreativitet må prege alt vårt arbeid som forvaltere, ikke herrer.
- Vi er sammen underveis. Vi må alle jobbe med vårt eget trosgrunnlag, og være åpen å lytte til og lære av hverandre. Det er godt og meningsfullt for kristne å samarbeide med mennesker med andre livssyn. Ingen av oss har rett, vi alle er utfordret til å gjøre rett.
- Vi bør alle ta oss tid til å tenke gjennom hvem og hva som har preget våre liv, tanker, verdier og veivalg. Som enkeltmenneske må vi bruke de handlingsrom som er gitt oss i takknemlighet og nøysomhet. Som samfunnsborger er vår plikt å vurdere nøye hvem vi gir vår stemme til å forvalte verdier i politikken.
- Det er et stort privilegium å leve i et demokrati hvor vi kan velge våre politikere på bakgrunn av partiprogrammer og grunnleggende verdier. Det er politikkens ansvar, ikke kirkens eller andres, å bygge bærekraftige samfunn og gjennomføre nødvendige kursendringer og tiltak. Men både partier og politikere må hele tiden utfordres og ansvarliggjøres av oss alle.
Nesodden, juli 2018