Vm 17: 2013 – Klimavalg 2013 og Broen til framtiden

Klimavalg 2013  

Høsten 2011 inviterte Besteforeldrenes klimaaksjon representanter for organisasjonslivet til et møte i Universitet i Oslo. De ønsket å lansere ideen om en stor felles kampanje, og ønsket var å løfte klimasaken høyere opp på den politiske dagsorden i forbindelse med stortingsvalget i 2013.

Det ble etablert en arbeidsgruppe for kampanjen, bestående av representanter fra fagbevegelse, miljøbevegelse og kirke. Jeg deltok i denne gruppen, og siden i kampanjens styringsgruppe. Skaperverk og bærekraft informerte om kampanjen i egne rekker og av 101 organisasjoner som ble med i kampanjen var 30 fra kristne organisasjoner og kirkesamfunn. Også rådsmøtet i NKR sluttet seg til kampanjen.

Det ble utarbeidet en egen kommunikasjonsstrategi fra Kirkerådets kommunikasjonsavdeling som ble evaluert i etterkant. I korte trekk var denne felleskampanjen vellykket ved at klimasaken kom høyt på dagsorden i forkant av valget.

Det vakte stor oppmerksomhet at kirkelige aktører markerte seg tydelig i klimasaken, og det skapte som vanlig debatt omkring kirkens rolle i grenselandet mellom generelt samfunnsengasjert og å ta parti i en politisk sak.

Mens noen satt stor pris på kirkens engasjement, var det andre som mente kirkene blandet seg utidig inn i politikkens sfære, og enkelte politikere ønsket å melde seg ut av Dnk av den grunn. Uansett gjorde Klimavalg 2013 for alvor kirkenes klimaengasjement kjent og anerkjent blant klima- og miljøbevegelsen. Lars Haltbrekken, daværende leder av Naturvernforbundet, uttalte:

Skaperverk og bærekraft har vært tydelig på Norges ansvar og vist bredden blant  miljøengasjerte. Kirken har løftet klimasaken og vært viktige i alliansebyggingen.

Broen til framtiden

Som en effekt av Klimavalg 2013 ble det våren 2014 arrangert en klimakonferanse på Litteraturhuset i Oslo, kalt «Broen til framtiden». Bak konferansen sto representanter fra fagbevegelse, miljøbevegelse, forskning og kirke. Tanken var å løfte fram initiativ fra grasrota for å konkretisere hva som må til for å komme over til lavutslippsamfunnet. Et hovedanliggende var å peke på grønne arbeidsplasser og klimajobber for å imøtekomme frykten mange naturlig vil ha for å miste arbeid i petroleumsindustrien. Konferansen ble en stor suksess og det ble ønske om en ny konferanse året etter. Konferansen ble flyttet til Folkets hus i 2015, 2016 2017 og 2018, og planlegges også der for 2019. Det har blitt gitt ut flere bøker i forbindelse med «Broen til framtiden». Skaperverk og bærekraft, og siden Den norske kirke, har hele tiden vært engasjert i planlegging og gjennomføring av konferansen, og kirkelige aktører har fått en tydelig stemme i samarbeid med fagbevegelse og miljøbevegelse. Nestleder i Norsk Tjenestemannslag Kjersti Barsok, som har vært konferansier for flere av konferansene, uttalte:

NTL har samarbeidet med SoB gjennom Broen til framtiden. Vi har hatt jevnlig dialog om spørsmål knyttet til klima og solidaritet. Gjennom dette har vi lært mer om hverandres ståsteder og perspektiver, og styrket klimaarbeidet vårt sammen.

Les videre Vm 18: 2014 Ungdommens kirkemøte om Vårt daglige brød