Mange forskjellige temaer fra ulike fagområder samlet på en nettside. Å presentere dette slik at det gir mening for leseren er en utfordring. Likevel vil jeg forsøke, fordi det er nettopp det som har kjennetegnet jobben min: å se og formidle sammenhenger og helhetlige tilnærminger.
Jeg har studert biologi, teologi, pedagogikk og journalistikk. Som min utdannelse er også min jobbhverdag mangfoldig:
I Kirkerådet er det samfunnsspørsmål/ sosialetikk generelt, og kirkens engasjement for miljø og skaperverket spesielt som er i fokus siden 1996. Det meste av arbeidet skjer i nettverk med mange ulike aktører i kirke og samfunn. Bærekraft krever per definisjon en holistisk tilnærming.
Det liker jeg, og det gjør jobben allsidig og meningsfullt. Hva er viktig? Hva ønsker jeg å dele med andre? Å forsøke å oppsummere og sortere erfaringer, og formidle refleksjoner etter mer enn 40 år med studier og yrke er derfor ikke enkelt. Likevel har jeg forsøkt å strukturere innholdet på denne nettsiden. Det er blitt 7 hoveddeler/ kapitler:
- Under overskriften Oppvekst og oppbrudd vil jeg dele litt av min livshistorie. Fordi den preger mine erfaringer, forventninger og verdier, og gjør meg til den jeg er i dag. Slik er det for oss alle.
- Nøkler og briller er perspektiver fra mine tre studiefag og journalist-utdanningen som har gitt meg viktige perspektiver på tro og liv og sammenhengen dem imellom. De har blitt til nøkler som har låst opp nye forståelseshorisonter for meg, og er «briller» som preger mitt syn.
- Under Valg og verdier har jeg samlet stoff som handler i hovedsak om oss som individer, våre handlinger, valg og verdier. Hvorfor gjør jeg/vi (ikke) det jeg/vi gjør eller ikke gjør? Kort og godt innspill til tema individualetikk fra bl.a. pedagogikk, psykologi og levd liv.
- Samfunnets verdier går et skritt videre, fra individual- til sosialetikk, fra oss som enkeltmennesker til samfunnsstrukturer. Hva kjennetegner våre samfunn på godt og ondt? Hva er våre verdier? Hvilke utviklingstrender kan vi se? Kan vi tegne et verdilandskap for Norge?
- Troens svar er kapittelet med teologiske refleksjoner. Hva har min tro og livssyn med dette å gjøre? Hva er økoteologi, hva «Green Jihad»? Er «grønn» tro et pussig påfunn av noen spesielt interesserte, eller kan det være en nøkkel til endringer i og veivalg for kirken fremover, som kan få følger for hele samfunnet?
- Under overskriften Veimerker har jeg samlet biter av kirkens grønne arbeid siden slutten av 1960åra, men særlig siden 1996. Nyere grønn kirkehistorie sett gjennom mine briller. Hendelser som har satt spor. Ofte er de blitt til håpstegn, når jeg flere år senere ser tilbake og oppdager hvordan det som var vanskelig og virket uoverkommelig har blitt etablert kunnskap og praksis for mange flere.
- I løpet av alle disse årene har jeg blitt kjent med mange engasjerte mennesker; både kristne, annerledes troende, agnostikere og ateister. Jeg tror vi har preget hverandre. Noen har jeg samarbeidet med og lært mye av i mange år. Under overskriften Medvandrere ønsker jeg å invitere noen av dem til å dele sine tanker her.
Tyske og engelske sider skal presentere noe av stoffet for venner utenfor Norden.