Vm 4: Begynnelsen på 1990årene

1990    ”Om alle land lå øde. Kristen gudstro i en truet verden”

”Om alle land lå øde. Kristen gudstro i en truet verden” ble utgitt som studiebok av Presteforeningens studiebibliotek året etter Kirkemøtet i 1989. Den ønsket med sine artikler om bibelteologi, systematikk, etikk og praktisk teologi og gjennom et studie- og samtaleopplegg, å gi bidrag til å arbeide med disse spørsmål i menighetene. Det er ukjent for meg i hvilken grad dette materiellet har blitt benyttet på lokalplanet.

1992    Bispemøtets utredning om Forbrukersamfunnet som etisk utfordring

Bispemøtet 1990 startet å drøfte temaet forbrukersamfunn. For å kunne få en bredere faglig belysning satte man ned en arbeidsgruppe som i 1992 leverte en utredning med tittelen  ”Forbrukersamfunnet som etisk utfordring”.

Utredningen presenterer forbrukersamfunnet fra et økonomisk, økologisk, historisk og kulturkritisk perspektiv, og drøfter i sitt hovedkapittel dens etiske problemstillinger. Uten å påstå å kunne presentere enkle løsninger, er man opptatt av å fokusere på tidsperspektivet i forbrukets konsekvenser. Hvilke konsekvenser har vår livsstil for våre etterkommere og deres framtidsmuligheter? Avslutningsvis legger man bevisst det analyserende språket til side, og slutter med å formulere et  ”Kyrie og gloria”, som man ønsker å ”rope inn i kirke og samfunn”.

På bakgrunn av denne uttalelsen vedtok Bispemøtet en lengre uttalelse om emnet. Vårt forbruksnivå ble her problematisert både ut fra hensynet til rettferdig fordeling, ressurssituasjonen på jorden, menneskesyn og livskvalitet. Både utredningen i seg selv og biskopenes uttalelse vakte oppsikt i så vel kirke, det politiske miljø og offentligheten.

Fra kirkelig side ble det siden tatt forskjellige initiativ for å følge opp dette anliggende.

1994 «Fra preken til kompost»

I 1994 utga Mellomkirkelig Råd artikkelsamlingen  ”Fra preken til kompost”. Boken vil vise hvordan et kristent fellesskap konkret kan ”ta ansvar for miljøet og forbrukersamfunnets utfordring på alvor, i forkynnelse og undervisning, gjennom personlig veiledning og samfunnsmessig engasjement”. I sitt innledende kapittel ”Å handle på trass og i tro” beskriver Jan Olav Henriksen, som også hadde ledet arbeidet med utredningen for Bispemøtet, at forbrukersamfunnet ikke bare et etisk, men også et moralsk problem:

Et etisk problem har vi når vi står overfor en problematisk situasjon, og lurer på hva vi skal gjøre. Da er spørsmålet: Hva skal jeg gjøre? Hva er rett? Et moralsk problem har vi derimot når vi vet hva vi skal gjøre, og vet hva som er rett, men ikke gjør det. Det moralske problemet er knytte til spørsmålet: Hvorfor gjør jeg ikke det som er rett?

Samme året ble saken tatt opp på Kirkemøtet. Her vedtok man å be de sentralkirkelige råd om å arbeide videre med hvordan dette tema kunne følges opp i kirken. Dermed ble saken satt på nytt på dagsordenen i 1996.

Les videre Veimerke 5: 1996 – Forbruk og rettferd

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.