1998 Første ungdommens kirkemøte med resolusjon om Forbruk og rettferd
I 1998 skulle Ungdommens kirkemøte (UKM) for første gang arrangeres som et selvstendig arrangement. Jeg i Oslo og Tom Sverre Tomren i Trondheim hadde hovedansvaret for planleggingen. Tom var på denne tiden ungdomsrådgiver i Nidaros bispedømme. Begge hadde vi et stort miljøengasjement. Kirkerådets utvalg for ungdomsspørsmål hadde forberedt sakene som skulle behandles, og ”Forbruk og rettferd” var en naturlig sak på dagsorden. I en resolusjon støttet UKM kirkens ønske om et sterkt kirkelig engasjement på dette tema fullt ut, og hadde noen konkrete innspill for oppfølgingen. Man ønsket seg utarbeidelsen av konkrete opplegg for barne- og ungdomsarbeid, redskaper for ”grønt kontor” og en sterk miljøbevissthet ved store kirkelige arrangementer (som Kirkemøte) med miljøbudsjett og -regnskap.
Til det siste ønsket man å gå foran med et godt eksempel. Med en grei, men nøktern tilrettelegging av selve Ungdommens kirkemøte, klarte man å avvikle arrangementet til omtrent en femtedel av prisen per hode per døgn, sammenlignet med et ”voksent” kirkemøte. Det går an hvis man virkelig vil.
1999 Nettverksbygging i Norge og Europa
Et annet kjennetegn ved kirkens arbeid har vært god nettverksbygging. Noe av det første man gjorde, var å etablere et nettverk av kontaktpersoner i hvert bispedømme. Men grep også muligheter som bød seg til å samarbeide med andre »mennesker og organisasjoner «av god vilje», som Miljøheimevernet (senere Grønn Hverdag), ForUM for utvikling og miljø, Stiftelsen Max Havelaar, Framtiden i våre hender, Norges Naturvernforbund, osv. Man oppfordret menigheten til å bli med i lokalt LA21-arbeid, og Kirkerådet deltok på Fredrikstadkonferansen i 1998, og støttet Fredrikstaderklæringen om lokalsamfunnets miljøansvar.
Dette utstrakte samarbeid med andre aktører og organisasjoner har vist seg som svært viktig og har gjort kirken mer synlig i samfunnet.
Også for kirkens eget arbeid satte man i 1999 fokus på å etablere et samarbeidsnettverk. «Kristent nettverk for miljø og rettferd» ble etablert i 1999, bl.a. med biskop Odd Bondevik som en av initiativtakerne. Nettverket ønsket å knytte ildsjelene i kirkens arbeid med Forbruk og Rettferd sammen til gjensidig informasjon, idéutveksling og inspirasjon. Det ble etablert en egen internettsider, www.kirken.no/miljo (senere www.gronnkirke.no), som fungerte i praksis også som Dnks egen nettside for dette arbeidet. Jeg ledet arbeidsgruppen som koordinerte nettverket. Gjennomføring av seminarer og samlinger skulle være et annet tyngdepunkt for nettverkets arbeid.
Det ble fra starten av en spenning mellom det å ville være et uavhengig, om nødvendig også kirke-kritisk økumenisk nettverk av ildsjeler, og samtidig å være solid forankret i Dnks byråkrati og struktur. Dette ble jo ikke minst synlig gjennom min egen «dobbel-rolle». Selv om det i begynnelsen førte til en rekke grunnleggende debatter og diskusjoner, mener jeg selv at det i praksis i liten grad har ført til at arbeidet har blitt vingeklippet. Heller tvert i mot.
ECEN (European Christian Environmental Network)
Forbilde og modell for vårt nettverk i Europa var ECEN (European Christian Environmental Network) som ble startet som et miljøsamarbeid mellom kirker i Europa i 1999. Jeg ble for noen år de nordiske kirkers representant i styringsgruppen for dette nettverket.
Les videre Veimerke 8: Begynnelsen på 2000tallet