Den tysk-amerikanske jødiske filosofen Hans Jonas (1903 – 1993) formulerte ansvar som et grunnleggende prinsipp for etikken, og fokuserte i hans biologi-filosofi ”Fenomenet liv” på stoffskiftet som livets viktigste kjennetegn. På grunn av stoffskiftet er alt liv er avhengig av å leve i samspill.
Konsekvenser av dette livsperspektivet
Er det egentlig av betydning hva vi tenker om dette? I en bokomtale av Jonas bok ”Das Prinzip Leben” skriver den tyske forfatteren Anja Utler, som har arbeidet mye med kvinnespørsmål følgende:
Det har alltid interessert meg hva biologien ha å si om livet på denne planeten. Men ofte har deres bidrag vært ganske undertrykkende: Frihet i tanke og handling? Beklager, levende maskin, du er forhåndsprogrammert. Voldtekt? En del av evolusjonen. Kvinners frigjøring? En fare for evolusjonær suksess av homo sapiens!
Feilen ligger ikke i biologiens forskningsresultater – de har rom for mye mer liberale tolkninger. En viktig stemme her er Hans Jonas. Han viser at ingen organisk vesen bare kan tilstrekkelig forklares med ren materialistiske begreper. Fysikkens lover er ingen tilstrekkelig forklaring for utvikling og atferd av levende vesener. Jonas forklarer hvordan en utvikling av følelser og bevissthet vokser frem med organisk liv. Han beskriver en integritet av ånd og materie som åpner for frihet i tanke og handling, ikke bare som en mulighet, men som en dimensjon av human/ organisk liv som vi må regne med. Selv om boken er skrevet for lenge siden, har nyere biologisk forskning ikke motbevist hans tenkning, snarere tvert i mot.
Neste: John Eccles og Karl Popper: Mitt jeg og dens hjerne